Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Βιολί - (...με λίγα λόγια)


 

Από οποιονδήποτε κι αν ζητούσαμε να μας κάνει έναν κατάλογο των μουσικών οργάνων είναι βέβαιο ότι θα τοποθετούσε το βιολί στην κορυφή. Ο καθαρός τόνος του είναι οικείος σε όλους μας και η προσαρμοστικότητά του, του έχει δώσει την ηγετική θέση στην ορχήστρα.
Εκτός από τον ορχηστρικό του ρόλο, είναι το σύμβολο του ρομαντισμού στις Μεσογειακές χώρες, όπου οι βιολιστές παίζουν σερενάτες στα καφέ, στα τραπέζια των ερωτευμένων. Το βιολί είναι άλλωστε ένα όργανο που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στους χορούς. Σχεδόν όλοι οι παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί στηρίζονται στη συνοδεία του βιολιού. Τον μεσαίωνα, οι πλανόδιοι μουσικοί με έγχορδα όργανα αποτελούσαν συνηθισμένο θέαμα.
Στην κλασική μουσική, το βιολί είναι ένα από τα πιο εκφραστικά όργανα και χρησιμοποιείται από τους συνθέτες ώστε να ανακαλεί διαθέσεις ή να δημιουργεί εικόνες. Ένα μεγάλο φάσμα ηχητικών δυνατοτήτων μπορεί να επιτευχθεί από μία ποικιλία τεχνικών παιξίματος. Ο οικείος γλυκός ήχος επιτυγχάνεται από το απλό σύρσιμο του δοξαριού στις χορδές, που δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και γαλήνης. Μερικές φορές, ο ήχος είναι τόσο καθαρός που μοιάζει με τη σοπράνο φωνή παιδικής χορωδίας. Αντίθετα, όταν σύρεται το δοξάρι στις χορδές με απότομες, νευρικές κινήσεις, δίνει έναν τραχύ, οργισμένο ήχο και χρησιμοποιείται συνήθως για να απεικονίσει θύελλες ή βίαια συμβάντα.
Το τρέμολο που χρησιμοποιείται για τη θλιμμένη μουσική επιτυγχάνεται με το γλίστρημα των δακτύλων στις χορδές, ενώ ο σύντομος, ζωηρός ήχος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ελαφρότερη διάθεση προέρχεται από το χτύπημα των χορδών. Η τεχνική αυτή ονομάζεται pizzicato και μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση του χορού ή της βροχής.
Τα τελευταία χρόνια, το βιολί χρησιμοποιείται στη σύγχρονη λαϊκή μουσική και την τζαζ. Πολλοί ροκ και ποπ καλλιτέχνες εγκαταλείπουν τα συνθεσάιζερ για χάρη των ενορχηστρώσεων με βιολιά που δημιουργούν ένα απαλότερο αποτέλεσμα.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ
Ο ήχος παράγεται από το σύρσιμο του δοξαριού στις χορδές ή με χτύπημα των χορδών. Αυτό κάνει τον αέρα που βρίσκεται μέσα στο σώμα του οργάνου να δονείται και να ενισχύει τον ήχο. Αυτό ονομάζεται "συντονισμός".
Τέσσερις χορδές τεντώνονται από τη βάση του οργάνου, πάνω από τον καβαλάρη και στηρίζονται στα κλειδιά που βρίσκονται στην άκρη της ταστιέρας. Το βιολί κουρντίζεται με το στρίψιμο αυτών των κλειδιών που χαλαρώνουν ή συσφίγγουν τις χορδές. Το ύψος ή το βάθος του ήχου εξαρτάται από το μέγεθος, το πάχος και το τέντωμα της χορδής. Όσο πιο κοντή, λεπτή και τεντωμένη είναι αυτή τόσο ψηλότερη είναι η νότα που παράγει. Αρχικά οι χορδές του βιολιού κατασκευάζονταν από έντερα ζώου, πράγμα που συμβαίνει και σήμερα αν και συνήθως προτιμώνται τα συνθετικά παράγωγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου