Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Μότσαρτ - Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε Μι ύφεση μείζονα, Κ417

- Allegro maestoso
- Andante
- Rondo

Την εποχή κατά την οποία ο Μότσαρτ εργαζόταν ως ανεξάρτητος μουσικός στη Βιέννη στις αρχές του 1780, συνέθεσε το πρώτο του κοντσέρτο για κόρνο. Έδωσε στο όργανο αυτό μια πλεονεκτική θέση, τοποθετώντας το στο επίκεντρο μιας πλήρους ορχήστρας και άνοιξε με αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την προβολή του κόρνου σε άλλα κοντσέρτα διαφόρων συνθετών.

Το κόρνο διαθέτει ένα αρκετά περιορισμένο φάσμα, αλλά ο Μότσαρτ εξερευνά τις δυνατότητές του, αντιπαραβάλλοντας τις στο φόντο μιας πλήρους ορχήστρας. Τα έγχορδα ανοίγουν το Allegro maestoso με μια πλατιά μελωδία που οδηγεί σε ένα δεύτερο θέμα. Τα ξύλινα πνευστά ακούγονται καθαρά. Το κόρνο εμφανίζεται με μια νέα μελωδία η οποία διακοσμείται από τα έγχορδα στο φόντο. Ακολουθεί μια άλλη μελωδία του κόρνου - αυτή τη φορά τα βιολιά και το κόρνο την παίζουν μαζί. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός μάλλον ασυνήθιστου τόνου. Η καθησυχαστική είσοδος ολόκληρης της ορχήστρας οδηγεί σε τρεις μακριές νότες του κόρνου, οι οποίες επαναφέρουν τη μουσική στα εναρκτήρια θέματα.
Allegro maestoso:


Μια αργή ορχηστρική εισαγωγή ανοίγει το Andante οδηγώντας στο εναρκτήριο σόλο. Εδώ το κόρνο βρίσκεται στην πιο λυρική του διάθεση. Η μουσική είναι εκφραστική, χωρίς ποτέ να υπερβαίνει τον απαλότατο τόνο, ενώ η απλή εναλλαγή των δύο θεμάτων χαρίζει ομορφιά στο κομμάτι.
Andante:


Το Rondo προβάλλει ένα επανερχόμενο θέμα που διανθίζεται από άλλα θέματα και ιντερλούδια. Ο ρυθμός είναι φωτεινός και λικνιστικός. Η ορχήστρα επαναλαμβάνει τη μελωδία του εναρκτήριου κόρνου, την οποία ακολουθεί αμέσως μια δεύτερη μελωδία. Η ιδέα διευρύνεται, η μουσική σταματά και το πρώτο θέμα ξαναπαίζεται. Επαναλαμβανόμενες νότες του κόρνου οδηγούν την ορχήστρα σε ένα σκοτεινότερο σημείο, αλλά όχι για πολύ. Η μουσική επιστρέφει στην εναρκτήρια μελωδία, ενώ ένα άλλο ιντερλούδιο οδηγεί σε μια μάλλον περίεργη παραλλαγή της ίδιας μελωδίας. Η μελωδία διστάζει και σταματά δύο φορές, αλλά τελικά η μουσική επιταχύνεται και η εναρκτήρια μελωδία ακούγεται άλλη μια τελευταία φορά.
Rondo:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου