Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Γκριγκ - εισαγωγή (1)


Πρωτεργάτης και επικυρίαρχος της εθνικής μουσικής σχολής της πατρίδας του, της Νορβηγίας, ο 'Εντβαρντ Γκριγκ, συνθέτης χωρίς προδρόμους και χωρίς συνεχιστές, εφευρίσκει τρόπους γοητευτικούς και πρωτότυπους να συνταιριάξει τη λαϊκή μουσική παράδοση και τους μύθους της γης που τον είδε να γεννιέται, με τη διαμορφωμένη κλασική ευρωπαϊκή αρμονία. Τα έργα του βρίθουν από λυρισμό και διάθεση ρομαντική. Οι βελούδινες μελωδίες που γεννιούνται από τη γόνιμη φαντασία του, συμπλέκονται συχνά με τους αρρενωπούς, τραχείς ρυθμούς των χορών της νορβηγικής γης, προκαλώντας με την αντίθεση την ανάδυση ηχητικών πλεγμάτων άκρως σαγηνευτικών.
Αν και δε δοκίμασε τις δυνάμεις του στις μεγαλύτερες, ογκώδεις φόρμες της συμφωνίας και της όπερας, έπεισε με τις μουσικές του καταθέσεις ότι είναι ένας σπουδαίος τεχνίτης, τόσο της συμφωνικής όσο και της φωνητικής γραφής. Η ποιητική του μουσικού του λόγου είναι διαποτισμένη με τις σταλαγματιές της αγάπης του για τη νορβηγική φύση και τη νορβηγική παράδοση. Υπήρξε σε όλη του τη ζωή πιστός και αφοσιωμένος εραστής μιας γης - όσες φορές κι αν την εγκατέλειψε σύντομα γυρνούσε σε αυτήν - και μιας γυναίκας την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε.
Για τη γυναίκα αυτή, την υψίφωνο Νίνα Χάγκερουπ, τη σύντροφο της ζωής του, συνέθεσε και τα υπερεκατό θαυμάσια τραγούδια του, πληθωρικά στην τρυφερότητά τους, σπαρακτικά στην ερωτική τους διαλεκτική. 'Αγνωστα στους πολλούς τα τραγούδια αυτά του Γκριγκ, ευεργετήθηκαν με αξιομνημόνευτες ερμηνείες στη διάρκεια του 1993, χρονιά συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. Η ακρόασή τους αποκαλύπτει αυθορμητισμό έμπνευσης και απέραντη ευαισθησία, χαρακτηριστικά τα οποία βρίσκονται άλλωστε σε όλα τα πονήματα του συνθέτη.

(Γιώργος Β. Μονεμβασίτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου